Energijska nalepka 

 

Energijska nalepka je oblika označevanja energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov, ki vam ob nakupu nove naprave pomaga izbrati energetsko najbolj učinkovito.

 

Namen energijske nalepke

Energijska nalepka je pomemben dokument, ki ga pri nakupu nobene naprave ne smete spregledati. Omogoča hitro in enostavno medsebojno primerjavo aparatov in vam pomaga pri izbiri varčnega in učinkovitega aparata.

Uporaba energijske nalepke je obvezna za označevanje naslednjih gospodinjskih aparatov:

 

Katere informacije lahko preberemo z nalepke?

Od junija 2002 dalje je bilo tudi pri nas uvedeno obvezno označevanje skoraj vseh gospodinjskih aparatov. Od 30. novembra 2011 je obvezna uporaba prenovljene nalepke, ki ima razširjeno število razredov. Zelena barva, s katero so označeni razredi A, pomeni energetsko najučinkovitejšo napravo, rdeča barva razreda G pa najmanj učinkovito, ki se ji je bolje izogniti. V državah Evropske unije je nalepka predpisana z direktivo EU 92/75/EGS.

Na nalepki torej najdete:

Dejanske količine privarčevane energije glede stopnje učinkovitosti so odvisne od velikosti in načina uporabe posameznega gospodinjskega aparata ali naprave. Kombinirani hladilnik razreda A+++ bo porabil 60 % manj energije v primerjavi z enakim hladilnikom razreda A. Pomivalni ali pralni stroj razreda A+++ pa bo porabil 30 % manj energije od stroja razreda A.